Consumenten hebben in augustus 1,5 procent meer uitgegeven aan goederen en diensten in vergelijking met een jaar eerder. Het is de hoogste stijging van de consumentenbestedingen in bijna vier jaar tijd.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In juli stegen de consumentenbestedingen al met 0,5 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In mei, april en juni was de consumptie gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder.
Daarmee lijkt de consument voor het eerst sinds 2011 echt meer geld uit te gaan geven. Dat is erg goed nieuws voor de Nederlandse economie. Want juist het feit dat huishoudens tot nu toe de hand op de knip hielden, was een van de redenen dat de economie maar mondjesmaat herstelde.
Vooral stijging duurzame goederen
Consumenten hielden in augustus duidelijk minder de hand op de knip bij de uitgaven aan duurzame goederen. Ze gaven maar liefst 6,6 procent uit aan duurzame goederen zoals kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Vooral kledingwinkels deden goede zaken.
Ook werd er vaker de portemonnee getrokken voor voedings- en genotsmiddelen. Consumenten gaven 0,9 procent meer uit aan eten, drinken en genotsmiddelen.
Ze besteedden 1,9 procent minder aan overige goederen zoals gas. Aan diensten zoals de huur, de telefoonrekening en bezoekjes aan de kapper en restaurants gaf men 0,9 procent meer uit.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl